Fold vs Flip

Flip vs. Fold

De meest populaire opvouwbare telefoons van dit moment zijn de Samung Z Flip en de Samsung Z Fold. De twee foldable phones zijn echter erg verschillend in ontwerp en functionaliteiten. De Flip wordt bijvoorbeeld verticaal uitgeklapt en de Fold horizontaal. De Fold is hiermee revolutionairder omdat deze kan worden uitgeklapt tot een tablet. De Flip is echter veel goedkoper dan de Fold. Nog meer verschillen tussen de Flip en de Fold vind je in dit artikel.

Ontwerp

We hebben het in de inleiding al kort over het ontwerp gehad, maar dit is dan ook direct het grootste verschil tussen de Galaxy Z Fold 3 en de Galaxy Z Flip 3. Beide worden opgevouwen langs verschillende assen.
De Fold vouwt open als een boek, van een normale smartphone ontwerp naar een formaat dat veel weg heeft van een tablet. De Fold kan dus worden gezien als een mobiel en minitablet in één.

De Galaxy Z Flip vouwt open als een poederdoosje, van een compact doosje naar een normaal smartphone ontwerp. De Flip lijkt dus erg op de traditionele klaptelefoon van vroeger en kan worden dichtgevouwen tot compact ontwerp. Het grote voordeel is dat je dus niet meer een kast van een telefoon in je broekzak hebt, maar een compact “poederdoosje”.

In dit opzicht zijn de modellen gericht op verschillende doelgroepen: De Z Flip 3 5G is bedoeld voor personen die weer een moderne klaptelefoon willen. Mensen die in meerdere apps tegelijk willen werken of een pen willen gebruiken kunnen hun geluk vinden bij de Z Fold 3.

Scherm

Nu het ontwerp duidelijk is, pakken we het scherm erbij om te vergelijken. Het interne uitklapbare scherm van de Flip 3 biedt een 6,7-inch AMOLED-scherm in een smal staand formaat met FHD+ resolutie en een schermvernieuwingsfrequentie van 120Hz. De Galaxy Z Fold 3 heeft hetzelfde AMOLED-scherm en ook een frequentie van 120Hz. Het scherm van de Fold 3 is echter 7,6 inch groot. 6,7-inch en 7,6-inch lijkt geen groot verschil, maar toch is de Fold veel geschikter voor multitasking, het spelen van games en bekijken van video’s en series. 

Daarnaast hebben ze beide ook een scherm als de telefoons ingeklapt zijn. Zoals eerder vermeld heeft de Galaxy Z Fold in ingeklapte toestand een scherm dat lijkt op een normale smartphone. De Flip heeft ingeklapt ook een 1,9-inch schermpje. Met dit schermpje kun je selfies maken, je muziek bedienen en meldingen bekijken. Daarmee houdt het wel op.

Foldable phones
Links de Galaxy Z Flip3 en rechts de Galaxy Z Fold3. Credits: Samsung Website

S Pen

De Galaxy Z Fold 3 kan gebruikt worden met de S Pen, hiermee kun je bijvoorbeeld (aan)tekeningen maken. Deze stylus is extreem nauwkeurig en een uniek onderdeel van de Fold3. De S Pen kan namelijk niet gebruikt worden op de Galaxy Z Flip. Wel moet je hem er los bij kopen, deze wordt niet standaard geleverd bij aanschaf van een Galaxy Fold.

S Pen Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Z Fold 3 S Pen. Credits: Samsung Website

Prestaties

Beide opvouwbare telefoons komen met dezelfde hardware. Wel is het RAM-geheugen van de Galaxy Z Fold hoger (12GB vs. 8GB wat betekent dat de multitask prestaties hoger zullen zijn op de Galaxy Z Fold. De software op de Galaxy Z Fold 3 is namelijk meer geoptimaliseerd voor om meerdere apps op te draaien. Het stelt je in staat om app vensters te verkleinen en tot drie apps naast elkaar te gebruiken. 

Tot slot kan de Galaxy Z Fold 3 worden aangesloten op een extern scherm. Zo kun je je smartphone transformeren naar een tablet, maar ook nog eens naar een echte computer. De Fold 3 ondersteunt namelijk Samsung Dex, de Flip 3 heeft deze compatibiliteit niet.

Geheugen

De Galaxy Z Flip 3 5G is verkrijgbaar met 128 of 256 GB opslagruimte, terwijl de Galaxy Z Fold 3 5G verkrijgbaar is met 256 of 512 GB. Er is bij beide geen mogelijkheid om een micro SD te gebruiken.

Camera

Vergeleken met de camera’s van de huidige populaire smartphones, vallen de camera’s van de Flip en Fold wat tegen. Ze hebben bijvoorbeeld niet de uitgebreide instellingen die de Galaxy S21 Ultra heeft. Beide hebben ze dezelfde 12MP ultrawide camera, en een vergelijkbare “primary” camera. De Fold heeft bovendien nog een telelens die er voor zorgt dat er verder in en uitgezoomd kan worden.

De Flip 3 heeft dus aan de achterkant twee camera’s en de Fold heeft er 3. Bovendien is het Samsung gelukt om een unieke “under display” camera te maken op de Fold 3 5G. Deze selfie cam zie je alleen als je de camera app op je smartphone opent. Dit zorgt ervoor dat je in je opengeklapte scherm geen last heb van het rondje van de selfie camera als je hem niet gebruikt. Bij de Flip 3 is de selfie cam altijd zichtbaar zoals we dat gewend zijn bij conventionele smartphones.

Galax Z Fold3 camera specs
Samsung Fold3 Cameras. Credits: Samsung Website

Batterij

De Flip 3 5G wordt aangedreven door een 3300 mAh batterij. De Fold 3 5G heeft een 4400 mAh batterij. Dit is nodig omdat de Fold een groter scherm draaiende moet houden. De batterijduur van de Fold 3 is wel beter dan die van de Flip.

Prijs

Een groot nadeel van de opvouwbare smartphones is de prijs. De Galaxy Fold3 kost bijvoorbeeld momenteel rond de €1800. De Galaxy Flip3 is een stuk goedkoper, maar nog steeds behoorlijk prijzig. Een Flip3 kost momenteel ruim €1000. Met de technologische ontwikkelingen in het vooruitzicht zal de prijs van foldable phones steeds meer omlaag gaan. Hoelang dit nog gaat duren weet niemand.

Conclusie

Qua ontwerp, design en mogelijkheden kiezen wij uiteraard voor de Galaxy Z Fold 3. Met deze foldable phone heb je een revolutionair apparaat in handen. De mogelijkheid om op een gebruiksvriendelijke manier meerdere apps tegelijk te gebruiken is een grote plus. Daarnaast kan het naast een mobiel en tablet ook nog als draagbare P.C. worden gebruikt. Je koppelt de Fold 3 namelijk gemakkelijk aan een extern beeldscherm. Met de S Pen teken je op je Fold en presenteer je dit aan je vrienden of collega’s. De mogelijkheden van de Galaxy Z Fold 3 zijn eindeloos en daarom een stuk betere optie dan de Galaxy Z Flip 3. 

Het enige nadeel is de prijs, de Fold 3 is namelijk bijna 2 keer zo duur als de Flip 3. Daarom vinden wij het ook logisch als je voor het compactere model, de Flip 3, gaat. Het blijft een persoonlijke keuze!

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   Foldable phones
   Logo
   Vergelijk items
   • Opvouwbare Telefoon Hoesjes (0)
   • Vergelijk Opvouwbare Smartphones (0)
   Vergelijken