Alles over de Opvouwbare Smartphone

Wat is een Opvouwbare Smartphone en hoe werkt deze?

Een opvouwbare smartphone (Engels: Foldable phone) is een mobiele telefoon die je gemakkelijk op kunt vouwen. Hierdoor neemt deze ingeklapt minder ruimte in beslag, maar kun je toch genieten van een groot scherm als je de smartphone uitklapt. Vouwbare smartphones kunnen grofweg worden opgedeeld in 2 varianten: de Flip en Fold. Waarbij de Flip verticaal kan worden ingeklapt, zoals dat 10 jaar geleden al kon met de uitklapmobieltjes. De Fold is revolutionairder, de vorm lijkt op een normale smartphone maar deze kan worden uitgeklapt tot tablet. Lees Flip vs. Fold voor meer informatie tussen deze 2 foldable phones. 

In 2021 gaat de ontwikkeling van het opvouwbaar display erg hard. In dit artikel lees je er meer over.

Opvouwbare Samsung telefoon
Samsung Galaxy Z Fold3 (Credits: Samsung website)

Hoe ging de ontwikkeling van de Vouwbare Telefoon?

Opvouwbare telefoons zijn niets nieuws. Zo’n 8 jaar geleden waren er al mobiele telefoons met flexibele schermtechnologie. Samsung gebruikte bijvoorbeeld een gebogen scherm voor een beter gebruik met één hand en extra functies en LG experimenteerde ermee met de LG Flex. Deze modellen kwamen echter niet zonder problemen en werden nooit echt mainstream. 

Na een aantal mislukte ontwerpen was de techniek in 2019 zover om een serieuze opvouwbare smartphones op de markt te brengen. Samsung kwam met de Galaxy Fold en Huawei kondigde de Mate X aan. De telefoons konden worden open gevouwen om als minitablet te dienen. Toch kregen deze modellen veel kritiek omdat de lijn waarop de mobiel werd gevouwen slecht functionerende. Zo was de vouwlijn erg zichtbaar, kwam er vuil onder te zitten en reageerde het touchscreen op deze plek niet meer.

Nu de techniek in 2021 veel verder is, staan we aan de vooravond van het mainstream worden van de foldable smartphones. Na succesvolle ontwerpen zoals de Galaxy Fold 3, de Flip 3 en de Xiaomi Mi Mix Fold is het vertrouwen weer helemaal terug in de opvouwbare telefoon. De opvouwbare display technologie wordt momenteel steeds meer toegepast door bedrijven. Zo wordt er bijvoorbeeld ook al gewerkt aan opvouwbare tablets. Houd er dus rekening mee dat er nog veel verandering zal komen in de opvouwbare telefoon segment en de toepassing hiervan in andere markten.

Flip telefoon
Samsung Galaxy Z Flip3 (Credits: Samsung website)

Van welk materiaal is een Foldable display gemaakt?

Opvouwbare smartphones maakten meestal gebruik van flexibele, plastic OLED-schermen in plaats van glas. Plastic is namelijk buigzaam terwijl glas deze eigenschap niet heeft en eerder breekt. Een ander materiaal dat gebruikt kan worden voor een opvouwbaar smartphone display is kunststof. Kunststof heeft net als plastic de vereiste buigradius om geschikt te zijn voor een opvouwbare smartphone, echter is kunststof gevoeliger voor vlekken en krassen. Toch is plastic ook niet ideaal voor in een smartphone display. Het voelt heel goedkoop aan en het scherm is niet zo helder als dat je gewend bent van een normale smartphone display.

De techniek heeft gelukkig niet stilgestaan en nu in 2021 kunnen foldable phones wel gemaakt worden met een glazen display. Gorilla Glass Victus is bijvoorbeeld geschikt voor opvouwbare smartphones en hiermee is ook de Galaxy Z Fold3 gemaakt. In tegenstelling tot wel veel mensen denken, kun je glas niet opvouwen, je kunt het alleen buigen. En met de nieuwe technieken kan dit ultradun glas tot bijna 180 graden buigen!

Wat kun je met een Foldable Phone?

Boeken lezen

Boeken lezen is iets dat moeizaam gaat op een normaal mobiel scherm. Op een opvouwbaar scherm wordt dit al veel gemakkelijker en aangenamer. Je tablet + e-reader heb je nu niet meer nodig.


Draagbare gameconsole

Met een foldable phone kun je jouw favoriete games spelen. Voor Xbox liefhebbers is er bijvoorbeeld al de Xbox-app die je verbonden houdt met de gaming community en ervoor zorgt dat je games kunt spelen vanaf je mobiel of tablet. Je tablet hebt je vast niet altijd bij je, maar je mobiel wel! Verander je mobiel dus in een handomdraai naar een gameconsole. Met de Remote Play functie kun je games spelen op het grotere scherm van je opvouwbare telefoon. Koppel tot slot je Xbox-controllers voor een volledig unieke ervaring!


Raak jou creativiteit kwijt

Een groter scherm zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt om te tekenen of foto’s te bewerken. Sommige opvouwbare modellen komen zelfs met een speciale Touch pen. Op een groter scherm kun je veel gedetailleerder te werk gaan. Maak de mooiste tekeningen, doe aan Photoshop of maak aantekening waar nodig.


Split screen

Vele smartphones hebben al jaren een split screen mogelijkheid. Deze wordt echter nauwelijks gebruikt omdat het scherm dan wel erg klein wordt. Met een opvouwbaar display wordt het werken aan 2 taken tegelijk via splitscreen wel aantrekkelijk. Je hebt namelijk 2 aparte schermen waar je op ieder scherm een andere taak kunt uitvoeren. Lees bijvoorbeeld een artikel en maak tegelijk notities op het andere scherm. Zo zijn er tegenwoordig mensen die hele boeken schrijven op deze manier.


Selfies en vlogs maken met de camera achterop je smartphone

Bij bijna alle smartphones is de camera aan de achterkant van je mobiel van hoger kwaliteit dan je selfie camera. Dit is ook zo bij opvouwbare smartphones. Het verschil is echter dat je met sommige foldable smartphones ook jezelf kunt zien als je de achterkant van je mobiel naar je toe houdt en de camera achterop je foldable phone gebruikt. Zo film of fotografeer jij jezelf met een uitvouwbaar scherm. Dit kan er wat onpraktisch uitzien, maar dit is wel ideaal voor vloggers en influencers die zichzelf in een hoge pixel kwaliteit willen showen aan de rest van de wereld zonder dat ze zichzelf blindelings opnemen.

Opvouwbare telefoon multitasken
Multitasking op de Fold3 (Credits: Samsung website)

Wat is de prijs van een opvouwbare smartphone?

Momenteel zijn foldable phones nog erg prijzig. De Samsung Galaxy Z Fold 3 kost bijvoorbeeld twee keer zo veel als het de Samsung Galaxy S21. Dit komt omdat de opvouwbare display technologie nog relatief duur is om te maken. Bovendien blijft door het hoog houden van de prijs een foldable phone een exclusief luxe product gecreëerd. Tot slot is het ook zo dat een opvouwbare telefoon de draagbaarheid van een gewone telefoon combineert met de voordelen van een tablet. Het is dus niet gek dat er een prijskaartje aan zit. De verwachting is dat naarmate de foldable phone meer mainstream worden, deze ook goedkoper zullen worden. Dit kan wel nog een paar jaar duren.

Welke merken hebben opvouwbare telefoons?

Samsung is voorloper in de opvouwbare telefoon technologie en spendeert erg veel budget aan het produceren en promoten van haar foldable smartphones. Andere merken zijn anno 2021 ook bezig met het produceren van opvouwbare modellen, maar kunnen nog niet tippen aan die van Samsung. Zo heeft Huawei de Mate XS ontwikkeld en Motorola de Razr. Deze zijn echter niet te verkrijgen in Nederland.

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   Foldable phones
   Logo
   Vergelijk items
   • Opvouwbare Telefoon Hoesjes (0)
   • Vergelijk Opvouwbare Smartphones (0)
   Vergelijken